JiwaKU PROSTAR: PROGRAM PEMANTAPAN REMAJA PROSTAR DALAM PENCEGAHAN DAN KAWALAN HIV/AIDS

FoLLower

PROGRAM PEMANTAPAN REMAJA PROSTAR DALAM PENCEGAHAN DAN KAWALAN HIV/AIDS

Penyakit Sindrom Kurang Daya tahan melawan Penyakit atau AIDS merupakan salah satu topik yang begitu hangat diperkatankan pada masa kini. Penyakit ini disebabkan oleh virus HIV (Human Immunodeficiency Virus) terdapat di dalam darah.Penyakit ini boleh merebak melalui perhubungan seks secara rambang, perkongsian jarum suntikan di kalangan penagih dadah dan dari ibu yang dijangkiti kepada anak dalam kandungannya. Hingga kini tiada ubat atau vaksin yang boleh menyembuhkan penyakit ini.

Walaupun banyak publisiti mengenai bahaya HIV /AIDS, namun masyarakat seolah-olah mengambil sikap endah tak endah. Paling menyedihkan, golongan remaja dan belia adalah golongan yang paling ramai terpengaruh dengan gejala sosial. Bermula dengan tabiat merokok diikuti dengan pengambilan dadah seterusnya kepada risiko jangkitan HIV. Jika keadaan ini berterusan, maka negara akan ketandusan remaja yang bakal mewarisi kepimpinan negara

Berdasarkan konsep PROSTAR, ‘Dari Remaja Kepada Remaja Untuk Remaja’ , Pejabat Kesihatan Daerah, Kelab PROSTAR Larut Matang dengan kerjasama Kelab PROSTAR Selama terus menganjurkan Program Pemantapan Remaja PROSTAR Dalam Pencegahan dan Kawalan HIV/AIDS.

Program ini bertujuan memperkasakan pembimbing di kalangan remaja supaya mereka sendiri dapat menarik perhatian rakan-rakan mereka yang lain supaya menjauhi gejala sosial yang boleh membawa kepada HIV/AIDS.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...